Blog
2018
okt
29

Egészség klub és a golf

Mit csinál egy egészség klub a golfpályán? Természetesen az egészséggel foglalkozik – szoros és tágabb értelemben egyaránt. 

A Springday Health Club, a Ladies Golf Hungary, valamint a Pannonia Golf & Country Club együttműködésében létrejött Nyílt Női Golfnap egy tökéletes kombinációja az új élmények gyűjtésének, a pihentető környezetben való időtöltésnek, valamint a sportág népszerűsítésének.

A golf egy óriási hagyományokkal rendelkező sportág. Magyarországon 1902-ben mutatta be a játékot Andrássy Géza gróf. Az első pálya 1908-tól üzemelt.
A golf olimpiai sportág. 1900-ban, 1904-ben, majd 2016-ban a nyári játékok palettáján szerepelt.

A British Journal of Sport Medicine nemrég  publikálta egy 2018-as kutatás eredményeit. Azt állapították meg, hogy a golfnak, mint mozgásformának a keringési rendszerre tett jótékony hatása mellett a mentális egészség megőrzésében is óriási szerepe lehet. De miért is?

A válasz egyszerű!

A golf szabadtéri sport. Órákat töltenek el a résztvevők a természetben, miközben aktív testmozgást végeznek és kilométereket gyalogolnak. Az általános sztereotípiák ellenére a golf egy aktív sport. Legkésőbb ezt akkor ismerik fel az emberek, amikor első alkalommal megpróbálják elütni a labdát. Aztán újra és újra… és az első próbálkozásnál az a kis fehér labda ugyanott lesz, pedig mindent megtettek azért, hogy legalább hozzá tudjanak érni az ütővel.
Ami a televízió képernyőjén olyan magától értetődőnek tűnik, az a valóságban egyáltalán nem az. Testtudat, egyensúly, koordináció, dinamika, erő, hajlékonyság és koncentráció. Mindez együtt a golf.

“Ok, de nem az a sport lényege, hogy le is izzad az ember?”

Nos, egy kosár labda elütése után az izzadás is megvan, bár edzőként nem osztom azt a véleményt, hogy csak az a jó edzés/sport, amelyiken lihegünk és csatakosra izzadjuk magunkat. Ahogy az edzőteremben is eltérő terhelési típusokból áll össze az eredményes edzésmunka, a természetben eltöltött idő is lehet többféle. Egy gyakorló edzés vagy baráti mérkőzés a golfpályán ugyanúgy értékes, mint a közeli erdőben tett séta vagy egy via ferrata az Alpokban.
A golfban váltogatják egymást a finomabb mozdulatok és a lendületes erőkifejtések. Koncentráció nélkül a labda el sem indul, vagy egészen másfelé repül, mint szeretnénk.  Az eredményes játékhoz meg kell próbálnunk a pályán kívül hagyni a napi feladatokat és stresszhatásokat, hiszen azért szánjuk a golfra az időt, hogy jól érezzük magunkat. Amennyiben ez sikerült, máris beszippantott a játék és a gondolataink a labdák és ütések körül forognak.
Bátran kijelenthetem, hogy a golf tökéletes meditációs “technika”. A meditáció nem csak azt jelenti, hogy csukott szemmel, lótusz ülésben várjuk a megvilágosodást. A meditáció egy olyan tudatállapot, amely mozgás közben is elérhető.  Ilyenkor eltompulnak a külvilág ingerei és csak a mozgás szépsége, élvezete marad. Csíkszentmihályi ezt hívta Flow élménynek. De ne szaladjunk ennyire előre! Koncentráljunk csak a játék élvezetére, ez bőven elég muníciót fog biztosítani számukra a kezdetekhez.

Régóta tudjuk, hogy az élsportolóknak a megszokott mozgástípuson kívül más sportok kipróbálását is javasolják, főleg a pihenő időszakokban. Az új ingerek és élmények  kikapcsolnak, töltenek, lelkesítenek. Nincs ez másképp a golffal sem. Talán a sportág egyik legismertebb nagykövete Michael Phelps.

A golf élvezetéhez azonban nem kell olimpai bajnoknak lennünk, elegendő, ha elmegyünk egy pályára és belevágunk a játékba – pusztán a saját szórakoztatásunk érdekében.

A Springday Health Club vendégei számára most már ez a lehetőség is adott. Készülj fel nálunk a 2019-es golfszezonra!

 

Címkék ehhez a bejegyzéshez