[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Bár sokan csak diétába illő, fogyókúrás fogásként tekintenek rá, a saláta ennél sokkal több lehetőséget rejt magában. Mivel tápanyagokban, vitaminokban, rostban és ásványi anyagokban is gazdag, érdemes barátságot kötni vele és hosszú távon beépíteni az étrendünkbe.
[/vc_column_text][vc_column_text]
Salátával az egészségért
A salátafélék a viszonylag gyorsan növő növényfélék közé tartoznak, így nem csoda, ha a termelők üvegházakban és a szabadban egyaránt szívesen foglalkoznak vele. A diétázók mindig bátran nyúlhatnak hozzájuk, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalmuk: 100 g leveles zöldsaláta 17-18 kcal energiát tartalmaz, de még a spenót is csak 20 kcal-t, viszont cserébe magas a rosttartalma. A rostok megelőzik az emésztési problémákat és támogatják az anyagcserét, ugyanis tele vannak C-vitaminnal, amely segíti a szervezet zsírbontó folyamatait. Ahogy egyre melegebbre fordul az idő, szívesen nyúlunk salátafélékhez, mert sok vizet tartalmaznak, így hozzájárulnak a szervezet hidratálásához. Talán mondanunk sem kell, hogy az értékes tápanyagok és vitaminok erősítik az immunrendszert, így te is ellenállóbbá válsz a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Mindez szép és jó, de a legfontosabbról se feledkezzünk meg! A saláták rendkívül változatosan variálhatók és ízesíthetők, így nagyon finomak! A következőkben 3+1 salátaötletet olvashatsz, amit abban a reményben gyűjtöttünk össze, hogy neked is meghozza a kedved a nyers zöldségfogyasztáshoz!
- Csicseriborsó új szerepben
Az első recept főszereplője a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő csicseriborsó. Ha szereted a diót, a csicseriborsó is tetszeni fog, ugyanis leginkább ahhoz hasonlítható az íze. Fehérjében és rostban rendkívül gazdag, és jó hír, hogy a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják akár a déli, akár az esti órákban.
Hozzávalók:
30 dkg csicseriborsó
1 dl olívaolaj
0,5 db citrom leve
1 ek fehérborecet
1 ek római kömény
1 tk fűszerpaprika
1 tk só
1 tk bors
0,33 db kígyóuborka
1 db paradicsom
0,5 db kaliforniai paprika
0,5 db csilipaprika
0,5 db lilahagyma
1 csokor friss petrezselyem
Elkészítés:
A főtt csicseriborsót öntsd egy nagyobb tálba! Keverd hozzá az olívaolajat, a citromlevet, a fehérborecetet, a római köményt, a fűszerpaprikát, végül a sót és a borsot, majd mindezt forgasd át alaposan! Add hozzá az apró kockákra vágott uborkát, paradicsomot, paprikát és lilahagymát! Szórd meg a tetejét friss petrezselyemmel, és keverd át még egyszer!
A recept elérhető itt.
[vc_empty_space height=”4px”][/vc_column_text][vc_single_image image=”20587″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]
2. Mediterrán saláta tonhallal
A második recept középpontjában nem más, mint a mediterrán konyha egyik legkedveltebb alapanyaga, a tonhal áll. Bár hazánkban igen alacsony a halfogyasztás, érdemes lenne gyakrabban nyúlnunk a tonhalhoz, ugyanis olyan jótékony zsírokat tartalmaz, amelyek egyensúlyban tartják a koleszterinszintet. Konzerv formájában szinte bármelyik szupermarketben beszerezheted, és bátran feldobhatsz vele a saláták mellett akár tésztákat és szendvicseket is.
Hozzávalók:
185 g tonhalkonzerv
12 db koktélparadicsom
1 közepes db lila hagyma
50 g olajbogyó
2 db főtt tojás
100 g jégsaláta
0,5 citromból nyert citromlé
3 ek olívaolaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
olasz fűszerkeverék ízlés szerint
Elkészítés:
Szűrd le a tonhalat, és villával tépkedd apró darabokra! A hagymát vágd vékony gyűrűkre, a paradicsomokat és az olívabogyókat pedig ketté! Hámozd meg a tojásokat, majd vágd őket durvára, és add hozzá a falatokra tépkedett jégsalátát is! A találáshoz oszlasd el a salátát két tányér aljára, majd szórd rá a paradicsomot és az olajbogyót! Tedd rá a tonhalréteget, a hagymát, és szórd meg tojással! A dresszinghez keverd el a citromlevet az olajjal, és fűszerezd meg sóval, borssal, valamint az olasz fűszerkeverékkel. Az öntet mehet a tetejére, és már kész is vagy!
A recept itt elérhető. [/vc_column_text][vc_single_image image=”20590″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]
3. Unod a rizst? Cseréld le bulgurra!
A közel-keleti ízek kedvelőinek biztosan ismerősen cseng a bulgur neve. A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, amelynek elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak. Hatalmas pirospont, hogy annak köszönhetően, hogy a búzaszemek csak minimálisan vannak feldolgozva, megőrzik a tápértéküket, így bármilyen fogáshoz is adod hozzá, biztosan tápláló ételt kapsz. Igazi rostbomba, ugyanis egyetlen tálnyi belőle a napi rostigényünk mintegy 30 %-át képes fedezni!
Hozzávalók:
15 dkg bulgur
1 kk só
1 db kígyóuborka
2 csokor újhagyma
4 db paradicsom
5 csokor petrezselyem
4 db citrom
0,5 dl olívaolaj
só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Bulgurból kétféle kapható: finom szemcséjű és durva szemcséjű. Az előbbit nem szükséges főzni, csak 15 percre dupla mennyiségű, forró, sós vízzel leönteni, amit magába szív. Utóbbit a rizshez hasonlóan kb. 15 percig érdemes párolni. Jöhetnek a zöldségek! Magozd ki az uborkát, és vágd apróra! Add hozzá az újhagymát és a meghámozott, kimagozott paradicsomot! Végül mehet bele a finomra aprított petrezselyem, majd az egészet keverd össze a megfőtt bulgurral, a citrom levével és az olívaolajjal, sózd, borsozd ízlés szerint! Ha azt szeretnéd, hogy igazán összeérjenek az ízek, hagyd állni egy-két órát!
Az eredeti recept ide kattintva elérhető.[/vc_column_text][vc_single_image image=”20589″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]
Jó kísérletezést és finom falatokat kíván a Springday csapata!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]