Meglepetés az ízlelőbimbóknak – 3 salátaötlet nem csak diétázóknak

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Bár sokan csak diétába illő, fogyókúrás fogásként tekintenek rá, a saláta ennél sokkal több lehetőséget rejt magában. Mivel tápanyagokban, vitaminokban, rostban és ásványi anyagokban is gazdag, érdemes barátságot kötni vele és hosszú távon beépíteni az étrendünkbe.

[/vc_column_text][vc_column_text]

Salátával az egészségért

A salátafélék a viszonylag gyorsan növő növényfélék közé tartoznak, így nem csoda, ha a termelők üvegházakban és a szabadban egyaránt szívesen foglalkoznak vele. A diétázók mindig bátran nyúlhatnak hozzájuk, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalmuk: 100 g leveles zöldsaláta 17-18 kcal energiát tartalmaz, de még a spenót is csak 20 kcal-t, viszont cserébe magas a rosttartalma. A rostok megelőzik az emésztési problémákat és támogatják az anyagcserét, ugyanis tele vannak C-vitaminnal, amely segíti a szervezet zsírbontó folyamatait. Ahogy egyre melegebbre fordul az idő, szívesen nyúlunk salátafélékhez, mert sok vizet tartalmaznak, így hozzájárulnak a szervezet hidratálásához. Talán mondanunk sem kell, hogy az értékes tápanyagok és vitaminok erősítik az immunrendszert, így te is ellenállóbbá válsz a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Mindez szép és jó, de a legfontosabbról se feledkezzünk meg! A saláták rendkívül változatosan variálhatók és ízesíthetők, így nagyon finomak! A következőkben 3+1 salátaötletet olvashatsz, amit abban a reményben gyűjtöttünk össze, hogy neked is meghozza a kedved a nyers zöldségfogyasztáshoz!

  • Csicseriborsó új szerepben

Az első recept főszereplője a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő csicseriborsó. Ha szereted a diót, a csicseriborsó is tetszeni fog, ugyanis leginkább ahhoz hasonlítható az íze. Fehérjében és rostban rendkívül gazdag, és jó hír, hogy a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják akár a déli, akár az esti órákban.

Hozzávalók

30 dkg csicseriborsó

1 dl olívaolaj

0,5 db citrom leve

1 ek fehérborecet

1 ek római kömény

1 tk fűszerpaprika

1 tk só

1 tk bors

0,33 db kígyóuborka

1 db paradicsom

0,5 db kaliforniai paprika

0,5 db csilipaprika

0,5 db lilahagyma

1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés

A főtt csicseriborsót öntsd egy nagyobb tálba! Keverd hozzá az olívaolajat, a citromlevet, a fehérborecetet, a római köményt, a fűszerpaprikát, végül a sót és a borsot, majd mindezt forgasd át alaposan! Add hozzá az apró kockákra vágott uborkát, paradicsomot, paprikát és lilahagymát! Szórd meg a tetejét friss petrezselyemmel, és keverd át még egyszer!

A recept elérhető itt.

[vc_empty_space height=”4px”][/vc_column_text][vc_single_image image=”20587″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

2. Mediterrán saláta tonhallal

A második recept középpontjában nem más, mint a mediterrán konyha egyik legkedveltebb alapanyaga, a tonhal áll. Bár hazánkban igen alacsony a halfogyasztás, érdemes lenne gyakrabban nyúlnunk a tonhalhoz, ugyanis olyan jótékony zsírokat tartalmaz, amelyek egyensúlyban tartják a koleszterinszintet. Konzerv formájában szinte bármelyik szupermarketben beszerezheted, és bátran feldobhatsz vele a saláták mellett akár tésztákat és szendvicseket is.

Hozzávalók:

185 g tonhalkonzerv

12 db koktélparadicsom

1 közepes db lila hagyma

50 g olajbogyó

2 db főtt tojás

100 g jégsaláta

0,5 citromból nyert citromlé

3 ek olívaolaj

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

olasz fűszerkeverék ízlés szerint

Elkészítés:

Szűrd le a tonhalat, és villával tépkedd apró darabokra! A hagymát vágd vékony gyűrűkre, a paradicsomokat és az olívabogyókat pedig ketté! Hámozd meg a tojásokat, majd vágd őket durvára, és add hozzá a falatokra tépkedett jégsalátát is! A találáshoz oszlasd el a salátát két tányér aljára, majd szórd rá a paradicsomot és az olajbogyót! Tedd rá a tonhalréteget, a hagymát, és szórd meg tojással! A dresszinghez keverd el a citromlevet az olajjal, és fűszerezd meg sóval, borssal, valamint az olasz fűszerkeverékkel. Az öntet mehet a tetejére, és már kész is vagy! 

A recept itt elérhető. [/vc_column_text][vc_single_image image=”20590″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

3. Unod a rizst? Cseréld le bulgurra!

A közel-keleti ízek kedvelőinek biztosan ismerősen cseng a bulgur neve. A bulgur szárított, összetört búzaszemekből áll, amelynek elkészítéséhez leggyakrabban durumbúzát használnak. Hatalmas pirospont, hogy annak köszönhetően, hogy a búzaszemek csak minimálisan vannak feldolgozva, megőrzik a tápértéküket, így bármilyen fogáshoz is adod hozzá, biztosan tápláló ételt kapsz. Igazi rostbomba, ugyanis egyetlen tálnyi belőle a napi rostigényünk mintegy 30 %-át képes fedezni!

Hozzávalók:

15 dkg bulgur

1 kk só

1 db kígyóuborka 

2 csokor újhagyma

4 db paradicsom

5 csokor petrezselyem

4 db citrom

0,5 dl olívaolaj

só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Bulgurból kétféle kapható: finom szemcséjű és durva szemcséjű. Az előbbit nem szükséges főzni, csak 15 percre dupla mennyiségű, forró, sós vízzel leönteni, amit magába szív. Utóbbit a rizshez hasonlóan kb. 15 percig érdemes párolni. Jöhetnek a zöldségek! Magozd ki az uborkát, és vágd apróra! Add hozzá az újhagymát és a meghámozott, kimagozott paradicsomot! Végül mehet bele a finomra aprított petrezselyem, majd az egészet keverd össze a megfőtt bulgurral, a citrom levével és az olívaolajjal, sózd, borsozd ízlés szerint! Ha azt szeretnéd, hogy igazán összeérjenek az ízek, hagyd állni egy-két órát! 

Az eredeti recept ide kattintva elérhető.[/vc_column_text][vc_single_image image=”20589″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

Jó kísérletezést és finom falatokat kíván a Springday csapata!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top