Tükröm-tükröm

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

MINDENNAPI SZORONGÁS ÉS TESTKÉPZAVAR

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Túl vastag a karom. Nem elég feszes a combom. Túl vékony vagyok. Narancsbőrös a fenekem. Striás a derekam. Kicsi a mellem. Rövidek a lábaim. Csontos a vállam. Hurkás a hasam. Nem elég izmos a testem. – Miért van az, hogy soha nem vagyunk elégedettek semmilyen testrészünkkel? A tükörképünk okozta szorongás nemcsak a nők, hanem a férfiak életét is beárnyékolhatja, és a mentális zavar később fizikai tünetekben is jelentkezhet. Legújabb blogbejegyzésünkben ezt a témát jártuk körül.[/vc_column_text][mkd_blockquote text=”Vegyél kézbe egy Barbie-babát: az arca a tökéletes szimmetria megtestesítője, a mellei látványosan nagyok, a dereka irreálisan karcsú, a lábai pedig olyan hosszúak, amelyek a valóságban nem igazán sétálnak a kifutón.”][vc_column_text]

Hol kezdődik a testképzavar?

A Time magazin egy korábbi cikke szerint ijesztően korán találkozunk ezzel a jelenséggel, ugyanis a felmérésükben már 8 éves gyerekek is azt vallották, hogy elégedetlenek a testükkel. Figyelembe véve, hogy lassan már csecsemők kezében is láthatunk okostelefont, nem meglepő, hogy a média torz elvárásai nagyban hozzájárulnak a legkisebbek szorongásához is, ami aztán egy életre velük maradhat. Azonban mielőtt a közösségi médiát és a reklámokat kiáltanánk ki főgonosznak, elég szétnézni a legkisebbek szobájában. Vegyél kézbe egy Barbie-babát: az arca a tökéletes szimmetria megtestesítője, a mellei látványosan nagyok, a dereka irreálisan karcsú, a lábai pedig olyan hosszúak, amelyek a valóságban nem igazán sétálnak a kifutón. Tökéletes alap a gyermekkori testképzavar kialakulásához.

[vc_empty_space height=”4px”]

Sosem leszel elég jó?

Ugorjunk pár évet! Ha létezik életszakasz, amikor jelentősen megnő az önmagukkal elégedetlen fiúk és lányok száma, az a kamaszkor. A test gyors és hirtelen bekövetkező változásaihoz egyik nemnek sem könnyű alkalmazkodni, és ahelyett, hogy büszkék lennének természetes adottságikra, sokszor inkább szemlesütve elrejtik őket. Legyen szó akár a közösségi oldalakról, az influencerek által közvetített üzenetekről vagy épp divat- és életmód magazinok szétplasztikázott címlaplányairól, egyszerre öntik a legérzékenyebb korban lévőkre azokat a képeket, amelyek egyáltalán nem felelnek meg a valóságnak. Megannyi cikk foglalkozik azzal, hogy milyennek KELLENE lennie a testnek ahhoz, hogy megfeleljen az aktuális szépségideálnak, ahelyett, hogy azt hangsúlyoznák, hogy épp az egyediségben rejlik a csoda.

Ahogy telnek az évek, előkerül egy újabb divatos kifejezés: bikinitest, avagy így okoz szorongást a strandszezon közeledte. Már-már megszállottan vágyunk a tévében, az interneten és a magazinokban látott feszes álomalakra, amelyet nem csúfít sem pattanás, sem szeplő, sem stria, sem narancsbőr, sem bőrpír, de még szinte anyajegy sem. Az izom domborodik, a has lapos, minden ott vékony, ahol az a „nagykönyvben” meg van írva.

Következő állomás: fitneszterem. A gymtimidation kifejezés azt jelenti, hogy sokan nemcsak edzeni nem mernek mások előtt, hanem még az egészségközpontokat sem szívesen látogatják, hiszen attól tartanak, hogy ott csak tökéletesen kidolgozott, formás, filigrán testek jönnek majd velük szembe, akik mellett ők labdába sem rúghatnak. Ahelyett, hogy azt tennék, ami jól esik (értsd: mozognának, hogy jól érezzék magukat a bőrükben), inkább sarkon fordulnak, hiszen az ő megítélésükben az ilyen helyeket nem nekik találták ki.

 

Ami nincs rendben

A torz önképtől szinte egyenes út vezet azokhoz az életmódváltó programokhoz és diéta módszerekhez, amelyek legtöbbször inkább ártanak, mint használnak. Tapasztalatlanul, a test működését nem ismerve adunk ki kisebb vagyonokat edzéstervekre, holott a probléma nem a tükörben, hanem leginkább fejben van.

 

Nincs rendben, hogy nem mersz fürdőruhára vetkőzni a strandon.

Nincs rendben, hogy 1 hónappal azután, hogy életet adtál a gyermekednek, már azon töröd a fejed, hogyan KELLENE egy szempillantás alatt újra karcsúnak lenned.

Nincs rendben, hogy nem szeretsz tükörbe nézni.

Nincs rendben, hogy nem mersz mások előtt edzeni a teremben.

Nincs rendben, hogy valaki a szemedbe mondja, hogy vékonyabban/teltebben/izmosabban/tónusosabban/karcsúbban kellene kinézned, mint ahogyan te jól érzed magad.

 

Csak ez számít: a te tested, a te történeted! Mások láthatnak kívülről, de a kinézeted mögött megbúvó akaraterőt, elszántságot, fegyelmezettséget, önmegtartóztatást nem ismerhetik. Blogbejegyzésünkkel azt szeretnénk neked megmutatni, hogy egészségesnek lenni nem egy ideálisnak tartott testkép elérését jelenti. Az egészség az életmódodban rejlik, abban, hogy hogyan bánsz a testeddel! Tanulj meg tisztelettel tekinteni rá, hiszen ő az, aki egész életedben veled lesz, és már csak rajtad múlik, hogy az örömöd vagy az állandó szorongásod forrása lesz-e.

Úgy érzed, segítségre van szükséged? A Springday edzői egyben a mentoraid is lesznek, akik nem csupán ahhoz a segítenek hozzá, hogy jól érezd magad a bőrödben, de a mentális egészségedre is kiemelt figyelmet fordítanak![/vc_column_text][vc_empty_space height=”58px”][mkd_image_gallery type=”image_grid” show_title_desc=”no” column_number=”3″ spacing=”yes” pretty_photo=”no” grayscale=”no” images=”13661,13662,13663″ image_size=”full”][vc_empty_space height=”27px”][vc_column_text][/vc_column_text][vc_empty_space height=”19px”][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top