Minden, amit a BMI indexről érdemes tudni

[vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg index (BMI) a testsúly és a magasság ismeretében kiszámolható.[/vc_column_text][vc_column_text]

Mi is az a BMI index?

Meglehetősen egyszerű kiszámolni, ezért a BMI-index elterjedt számítási mód az elhízottság mértékének meghatározására az átlag lakosság körében. A kilogrammban vett testtömeget osztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével, azaz:[/vc_column_text][vc_single_image image=”27619″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

A BMI (testtömegindex, Body Mass Index) nem más, mint egy mérőszám, amely megmutatja, hogy az egyén túlsúlyos, normál súlyú vagy elhízott-e.

Ha az így kapott eredmény 18,5 és 24,9 között van, akkor a testtömeg az egészséges, ideális tartományba esik. a szélső értékek alatt vagy fölött már valóban figyelni kell életünkben az energia-egyensúlyra.

 

[/vc_column_text][vc_single_image image=”27620″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]A BMI az egyik legegyszerűbb és megközelítőleg jó jelzőmódszer, ám bizonyos esetekben indokolt lehet a más módszerek alkalmazására is, ezek közül a haskörfogat és a tetszsírszázalék mérése a leginkább ismert és elfogadott.

A BMI az aktuális egészségügyi állapotot tükrözi, így nemcsak fitness rajongóknak hasznos információ, hanem mindenkinek, aki hosszútávon egészséges akar lenni. Ha boltból hazafele a csomagokat cipelve nehezen veszed a levegőt, nem tudsz futni a busz után, a fizikai erőnléted nem megfelelő és még a BMI indexed is 26 felett van, egyértelmű, hogy ezt a számot csökkenteni kell.

Az egészséges életmód felé vezető úton először is csökkentsd a napi energiamennyiségedet 500 kcal-val, próbálj meg naponta fél órát mozogni, és ezzel egészséges tetsttömegvesztés (fél-egy kg/hét) érhető el.

 

[/vc_column_text][vc_single_image image=”27621″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

Minden, amit érdemes tudni a BMI értékről

A BMI értéke az idősebbeknél egyre magasabb értékeket mutat, ami arra enged következtetni, hogy a kor előrehaladtával aktív mozgás még inkább a kívánt mértéken alul marad. Tudni kell, hogy mozgásra minden embernek szüksége van, legyen szó fiatalról vagy idősről, egészséges vagy beteg emberről. Nálunk a Springday-ben kollégáink segítenek megtalálni a korodnak, fizikai aktivitásodnak, erőnlétednek való mozgásformát. A jó táraság, a hasonló céllal érkező emberek pedig segítenek abban, hogy a kezdeti lelkesedés ne lohadjon le.

Az a tapasztalat, hogy akinek a BMI-értéke 25 és 29,9 között van, az már túlsúlyos. De nem lehet ezt kategorikusan kijelenteni, hiszen a BMI tulajdonképpen csak egy durva irányérték. A nagyon izmos embereknek sokszor magas a BMI-értékük, ennek ellenére nincsenek fölösleges kilóik, így az aktív sportolóknál a testzsírszázalékot is figyelembe kell venni. A legjobb más mérőszámokkal egybevetve alkalmazni, hiszen önmagában gyakran félrevezető lehet, ha nem ismerjük az egyén életmódját, de az átlagemberek esetén hasznos a kockázati tényezők feltárásához.

A súlytöbbletünket általában a zsírszövet okozza, de ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek drasztikus fogyókúrába kell kezdeni, akinek van egy-két felesleges kilója. Ha egészséges vagy, nincs olyan rizikófaktorod, ami cukorbetegséghez vagy szívinfartushoz vezetne, elegendő a heti rendszeres mozgás beiktatása, nem kell erőltetni a fogyást.

A normál BMI érték előnyei

Számos előnnyel jár, ha a megkapott értéked a normál BMI tartományban van. Egy megfelelő értékkel tehát nem csak a magas vérnyomást, szívbetegségeket, diabéteszt kerülheted el, de jó esélyed van a nyugodt alvásra, jól működő keringésre és az energizáltságra.

Milyen problémákat okozhat a magas BMI index?

  • izületi bántalmak
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • magas koleszterinszint
  • szívbetegségek
  • magas vérnyomás
  • alvászavarok

 

[/vc_column_text][vc_single_image image=”27623″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

Mit ad Neked a Springday?

A Springday-ben számos csoportos óra közül választhatsz, legyen szó erőnléti edzésről, gerinctréningről, testi-szellemi kikapcsolódásról. Ha nem tudod hogyan fogj neki az életmódváltásnak, mi a Springday-ben szívesen segítünk, így a célodnak megfelelő étrendet és edzéstervet kaphatsz.

 

[/vc_column_text][vc_single_image image=”27622″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]Azt javasoljuk, hogy célként tűzd ki a fenntartható egészséges életmódot, sokkal többet érsz el heti két edzéssel, mint az időszakos sanyargató fogyókúrákkal.

Kezdj bele az életmódváltásba, kezd a heti rendszeres mozgást a Springday -ben. Csatlakozz hozzánk, ha egészségklubunkban ismerősöket szerzel, megoszthatod velük a nehézségeidet, az eredményeidet, ők pedig nem fognak versenyezni veled, hanem elismerik a és megbecsülik a tenni akarásod.

 

A Springday wellness részlegén változatos és egyedülálló kikapcsolódási lehetőségek várnak egy fárasztó edzés után, de akkor is, ha célzottan pihenni jössz hozzánk!

 

 [/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top