3+1 tavaszi kirándulóhely a természet szerelmeseinek

3+1 tavaszi kirándulóhely a természet szerelmeseinek

3+1 tavaszi kirándulóhely a természet szerelmeseinek


Hamarosan felölti színes, tavaszi köntösét a táj, mi pedig egyre inkább vágyunk el a város nyüzsgő zajától, hogy új úti célokat fedezhessünk fel. Mai blogbejegyzésünk egy kirándulóhely-gyűjtemény, ami abban reményben íródott, hogy ha csak határokon belül is, de segítsen neked kiszakadni a mindennapok sokszor borús, kedvetlen taposómalmából. Tarts velünk!


Ha csak Budapesten belül mozognál

A 11. kerületben található Feneketlen-tó helyén egykor mocsaras, lakatlan terület állt. A 18. század végén téglagyárat hoztak létre a mai Kosztolányi Dezső téren, ami nem várt meglepetést okozott a munkásoknak: a gödör mélyítése során 1877-ben egy föld alatti vízforrásra bukkantak, ami szépen lassan fel is töltötte az agyaggödröt. Bár a téglagyár bezárt, mi kevésbé szomorkodunk miatta, hiszen létrejött a kerület egyik legnépszerűbb pihenőhelye. A tavat ma park öleli körül, amit sétautakon és futópályán is be lehet járni. A járvány előtt a Budai Parkszínpad is jelentősen növelte a terület vonzerejét, ami számos színházi előadásnak és koncertnek adott otthont. A Feneketlen-tó környéke akkor is szuper választás, ha gyerekekkel együtt érkeznél: felújított játszótér és egy ülő mackó szobor várja a legkisebbeket.

Kép forrása: Wikipedia.hu

Dobogókő

Szintén budapestieknek kedvez a következő kirándulóhely, ami a fővárostól mindössze 25 km-re fekszik. Dobogókő Pilisszentkereszt településhez tartozik, és a 19. század vége óta az egyik leglátogatottabb kirándulóhely a Visegrádi-hegységben. A terület valóságos ékszerdobozként magasodik a Dunakanyar szívében, így nem csoda, hogy szinte minden évszakban népszerű turistacélpont. A nevét a vulkanikus eredetű Visegrádi-hegység (és ezzel együtt a Dunakanyar) legmagasabb csúcsáról, a Dobogó-kőről kapta. A tengerszint feletti 700 méteres magasságból az ország egyik (ha nem legszebb) panorámája tárul a szemed elé. A település és környéke Magyarország turistautakkal talán legjobban behálózott vidéke: Dobogókőn halad keresztül többek közt az Országos Kéktúra és a Mária út, valamint a Magyar Zarándokút, de könnyen elérheted innen a Rám-szakadékot, a Zsivány-sziklákat, sőt, a Prédikálószéket is.

Kép forrása: Wikipedia.hu

Szalajka-völgy

A Szalajka-völgy a Bükk hegység lábánál terül el, és olyan természeti szépségeknek ad otthont, mint a Fátyol-vízesés, a Szalajka-forrás, a Szabadtéri Erdei Múzeum vagy az Istállós-kői-barlang. A Szalajka-vízesésre mindenképp érdemes időt szakítani, ez ugyanis nemcsak a völgy, hanem az ország egyik legszebb és legismertebb természeti jelensége is egyben. Érdekesség, hogy a Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, amit helyi specialitásként füstölve, sütve te is megkóstolhatsz. Hazánk legkedveltebb és emiatt legforgalmasabb kisvasútja is itt közlekedik, ami minden nap, óránként jár a völgy bejáratánál lévő Fatelep és a Fátyolvízesés állomások között.


Kép forrása: Wikipedia.hu

Boldogkő vára

Ezért a látványosságért már picit messzebbre kell utazni, hiszen Boldogkő vára hazánk keleti csücskében, a Zemplén hegységben, a Hernád peremén található. A szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos középkori vár viszonylag jó állapotban, káprázatos kilátással várja a vidékre kirándulókat. Történelmi érdekességekből sincs hiány: egész évben régészeti- és hadtörténeti kiállítás, pénztörténeti kiállítás, zászló- és címerkiállítás, kovácsműhely és várbörtön, valamint Közép-Európa legnagyobb, a magyar történelem híres csatáit bemutató ólomkatona kiállítása növeli a vár vonzerejét (a járványügyi korlátozások miatt mindig győződj meg róla előre, hogy minden nyitva van-e). Kényelmesebb turistáknak és túrázóknak is egyaránt kiváló úti cél: a vár autóval is könnyedén megközelíthető, de az Országos Kéktúra útvonala is itt halad keresztül.


Kép forrása: Wikipedia.hu

Reméljük, találtál kedvedre való úti célt! Ne feledd, ha a Springdayben edzeni most nincs is lehetőséged, már napi 20 perc intenzív mozgással is sokat tehetsz az egészségedért. Nem sok, nem igaz? ????